Här hittar ni recept som fungerar utmärkt till våra produkter!


Innehåll


Sparris


Sparrissoppa (Variant 1)

Antal portioner: 6

Färdigt på: 25 min

Ingredienser:

  • 500 g grön sparris
  • 5 st schalottenlökar
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 1 dl vittvin
  • salt
  • peppar

Gör så här:

  1. Skala sparrisen och skär upp i 1 centimeter långa bitar. Lämna gärna topparna oskurna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter. Häll sedan bort vattnet.
  2. Skala och hacka löken och fräs lätt i en kastrull. Häll över vinet och buljongen samt grädden och koka upp.
  3. Lägg sedan sparrisen i gräddsåsen (utom knopparna som skall vara garnityr). Låt koka i 10 minuter och kör sedan i mixer.
  4. Smaka av med salt och peppar. Servera i soppskålar med sparrisknopparna som garnityr.

Sparrissoppa (Variant 2)

Antal portioner:

Färdigt på:

Ingredienser:

  • 300 gram grön sparris, färsk
  • 1 st gul lök(ar), finhackad
  • 5 dl vatten
  • 1 st kycklingbuljongtärning(ar), eller gönsaksbuljong
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 dl vitt vin, torrt
  • smör
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Skala, skiva och koka sparrisen mjuk i saltat vatten (det går att byta ut mot burksparris). Häll av vattnet och spara gärna lite av sparrisspadet till att blanda ut buljongen med istället för vatten.
  2. Fräs sparrisen och löken i lite smör utan att det tar färg. Tillsätt vatten, buljongtärning, vitt vin och grädde. Låt koka i cirka 10 - 15 minuter.
  3. Smaka av med salt och peppar och en nypa socker för att få bort den sträva smaken. Mixa soppan i en matberedare eller glasmixer.
  4. Sila soppan för att få den riktigt slät. Servera med bröd.

Sparrissoppa med getostkräm

Antal portioner:

Färdigt på:

Ingredienser:

  • 200 g färsk sparris
  • 3 schalottenlökar
  • 1,5 dl vitt vin
  • 2,5 dl vispgrädde
  • Pressad saft av en liten citron
  • 3 dl vatten
  • 1 lagerblad
  • 2 msk kycklingfond
  • 2-3 msk färsk timjan + ett par kvistar till servering
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Getostkräm:

    • 150 g chévre (getost)
    • 1 stor msk créme fraiche
    • Svartpeppar

Gör så här:

  1. Skölj och ansa sparrisen, och skär dem i mindre bitar. Skär av knopparna och spara dem till garnering.
  2. Hacka schalottenlök, och fräs den i smör eller olja i en lämplig soppkastrull. Häll på vinet, och koka tills hälften av vätskan kokat bort. Tillsätt övriga ingredienser (vänta med sparrisen) och låt soppan koka upp.
  3. Rör ner sparrisbitarna och låt koka samman under lock i ca 10 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer och smaka eventuellt av med en extra skvätt vitt vin.
  4. Till getostkrämen kantskärs getosten, och vispas sedan ihop med créme fraiche med elvisp för en fin konsistens. Smaka av med svartpeppar och ställ gärna in i kylen en stund.
  5. Vid servering: Ta fram de sparade sparrisknopparna och koka dem i lättsaltat vatten i ca 30-60 sekunder. Häll sedan av i durkslag. Häll upp soppan i en kanna som är lätt att hälla ur. Skeda upp en klick getostkräm i mitten på varje sopptallrik, och häll sedan sparrissoppan runt getostklicken. Garnera med sparrisknoppar och färsk timjan, och dra ett extra varv med pepparkvarnen.


Vitlökssparris med räkor

  • Ta tunn grön sparris, skär i små bitar
  • Fräs upp den tillsammans med vitlök i tunna skivor i olja
  • Lägg på skalade räkor hastigt på slutet
  • Lägg allt på en röstad brödskiva


Grillad sparris med skinka

  • Förväll grön sparris tre minuter i saltat vatten
  • Klyv den på längden
  • Grilla på grill eller järn
  • Strö hyvlad parmesan och flingsalt över
  • Ätes med "spickeskinka" eller lufttorkad skinka


Sparris med stenbitsrom

Antal portioner:

Färdigt på:

Ingredienser:

  • 4 st smushi
  • 8 st färska gröna sparris
  • 100 g stenbitsrom
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 citron, skal och saft
  • ½ rödlök
  • ½ gurka
  • vitt toastbröd

Gör så här:

  1. Skala citronen så tunt som möjligt och lägg skalen i en saltlag bestående av ¼ salt och ¾ vatten. Skalen ska dra ett par timmar, lägg dem sedan i olivolja en stund. Pressa citronen.
  2. Rensa och koka sparrisen i 3-5 minuter, kyl dem i isvatten när de är färdiga och lägg dem på papper för att torka.
  3. Rör samman créme fraiche och ost tillsammans med salt, peppar, och citronsaft, vänd ned stenbitsrommen.
  4. Skär mycket tunna skivor av toastbrödet, baka det sprött i ugnen, skär gurkan i långa skivor, vira in ett par sparris i gurkan, lägg på en äggformad klick av romröran, garnera med salta citronskal skurna i små stänger, hackad rödlök och eventuellt lite hackad purjolök. Toppa med toastbrödet.

Potatissallad med vinägrett

Antal portioner:

Färdigt på:

Ingredienser:

  • Ca 1 kg färsk potatis
  • 2 dl grönsaksbuljong av tärning
  • 1 msk vinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • ½ krm svartpeppar
  • 1 krm rosmarin
  • Grön sparris
  • 5-6 rädisor

Gör så här:

  1. Borsta och skölj potatisarna. Koka dem färdiga i lättsaltat vatten.
  2. Skär potatisen i centimetertjocka skivor.
  3. Koka upp buljong, lök, vinäger, olja, salt och peppar och häll det varmt över potatisen. Låt gärna stå och dra över natten.
  4. Innan salladen ska serveras, koka sparrisen och skiva rädisorna. Blanda ner grönsakerna i potatisen. Strö över klippt gräslök.

Sparris med getost, timjan och ägghack

Antal portioner:

Färdigt på:

Ingredienser:

  • Ca 400 g sparris
  • 3 kokta ägg
  • 100 g getost
  • Ett litet knippe timjan
  • Flingsalt
  • Grovmalen svartpeppar
  • Ätliga blommor till gernering, t.ex. penséer

Gör så här:

  1. Koka äggen och låt dem svalna. Skär av en liten bit av den hårda stammen längst ner på varje sparrisstjälk och koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. Slå av vattnet och lägg upp sparrisen på ett serveringsfat.
  2. Hacka äggen och bre ut ägghacket över mitten på sparrisen. Salta och peppra, och smula sedan getosten över ägghacket. Strö över färsk timjan, dra ett extra varv med pepparkvarnen och garnera med små penséer.

Caesardressad sparris

Antal portioner: 4

Färdigt på:

Ingredienser:

  • 2 knippen sparris á 250 g
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl gräddfil
  • 0,5 dl majonnäs
  • 0,5 dl rivem parmesan
  • 3 sardellfiléer i olja
  • 0,5 msk sherryvinäger (eller vit-eller rödvinsvinäger)
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • Rapsolja, salt, malen vitpeppar

Gör så här:

  1. Skär bort den nedre, torra delen på sparrisen.
  2. Skala och finhacka vitlöken. Mixa gräddfil, majonnäs, riven parmesanost, halverade sardeller, vitlök, vinäger och dijonsenap med stavmixer eller i en liten matberedare.
  3. Krydda med 1 krm salt och 0,5 krm peppar.
  4. Gnid in sparrisen med 2 msk olja och grilla den mjuk, 3-6 minuter.

Dragonkyckling med grön sparris

Antal portioner: 4

Färdigt på: 35 minuter

Ingredienser:

  • 600 g kycklingfilé
  • 1 tsk torkad dragon
  • Salt och svartpeppar
  • Smör och olivolja

Till såsen:

  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 ½ msk konc. kycklingfond
  • 1 ½ tsk torkad dragon
  • 1 ½ msk majsstärkelse
  • + 2 msk vatten
  • 1 msk kinesisk olja

Att äta till:

  • 2 knippen grön sparris
  • 2 stora tomater
  • Persilja
  • Ungsstekta potatisklyftor

Gör så här:

  1. Koka upp vatten, grädde, fond och dragon. Red av såsen med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen i 5 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
  2. Klyv kycklingfiléerna på längden. Krydda med salt, peppar och dragon. Stek köttet i lika delar smör och olivolja i medelvarm panna. Räkna med 3-4 minuter per sida för att vara säker på att köttet är genomstekt. Dela och stek tomathalvor några minuter.
  3. Ge sparrisen ett uppkok och någon minut i saltat vatten. Sparris ska vara fast men inte hård när den är klar.
  4. Lägg upp kyckling och slå sås över. Placera en tomathalva vid sidan och garnera med sparris och persilja. Bjud de ungsstekta potatisklyftorna till.

Sparrispaj med chévreost och bacon

Antal portioner: 4

Färdigt på: 1 timme

Ingredienser:

  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 150 g smör
  • 2-3 msk créme fraiche

  • Fyllning:
  • 140 g bacon, strimlad
  • 1 stor rödlök, skivad
  • 200 g chévre
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Riven muskot
  • 1 msk fransk senap
  • 1 knippa grön sparris

Gör så här:

  1. Blanda mjöl, salt och smör till en grynig massa. Tillsätt créme fraiche och arbeta hastigt ihop till en deg. Klä degen i en smord pajform med löstagbara kanter. Förgrädda i 200 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna.
  2. Stek bacon och lök tills löken mjuknat. Fördela över pajskalet.
  3. Skiva getosten (tandtråd är ett bra knep) och placera ut den över lökblandningen. Vispa ihop ägg och grädde. Krydda med lite salt (tänk på att det är bacon i och att osten är ganska salt), peppar, muskot och senap och häll smeten över fyllningen.
  4. Ansa sparrisen och lägg ovanpå.
  5. Grädda i 150 grader tills fyllningen stannat och ytan fått fin färg, cirka 20- 30 minuter.
  6. Servera gärna med krispig sallad.

Sparris med laxrom, citronsmör och nötter

Antal portioner: 4

Färdigt på: 30 minuter

Väljer du vit sparris måste den kokas lätt innan den grillas.

Ingredienser:

  • 2 knippen sparris
  • 2 citroner
  • 0,5 dl hasselnötter
  • 50 g smör
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Nymalen svartpeppar
  • 50 g laxrom
  • Färska örter

Gör så här:

  1. Ansa och skala sparrisen. Vit sparris kokas i lättsaltat vatten med saften av citron i tre minuter. Låt rinna av.
  2. Rosta hasselnötter i en torr stekpanna. Gnugga dem i en kökshandduk så att skalet lossnar. Grovhacka.
  3. Smält smöret. Riv ned skalet från den andra citronen i smöret. Pressa i cirka 2 tsk citronsaft.
  4. Grilla eller stek sparrisen i lite olja tills den får fin färg och är lagom spänstig.
  5. Fördela sparrisen på fyra assietter. Salta och peppra. Toppa med laxrom och hasselnötter. Slå över citronsmöret. Garnera med valfria örter.
  6. Servera omedelbart!

Sparriscarbonara

Antal portioner:

Färdigt på:

Ingredienser:

  • 400 g pasta
  • 280 g bacon
  • 1 gul lök
  • 250 g färsk grön sparris (funkar även med fryst)
  • 4 ägg
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 100 g riven parmesanost
  • 2 vitlöksklyftor, hackad
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull, salta ordentligt. Koka pastan.
  2. Tärna bacon och hacka löken. Stek bacon och löken tillsammans.
  3. När baconet är knaprigt läggs sparrisen i som delats i mindre bitar.
  4. Knäck äggen i en bunke, blanda med grädde, ost, vitlök, en nypa salt och svartpeppar.
  5. Häll den avrunna nykokta pastan i stekpannan med bacon, lök och sparris.
  6. Slå på äggblandningen och rör om försiktigt över svag värme.

Servera på ett stort fat eller i en skål, riv på med parmesan och avsluta med nymortlad svartpeppar.


Sparris, citronsmör & parmesan

Antal portioner: 4

Gör så här:

  1. Skär av den nedre delen på 250 g grön sparris.
  2. Blanda 50 g rumsvarmt smör med rivet skal av 0,5 citron, 2 tsk citrin-juice, 2 krm peppar.
  3. Pensla sparrisen med olivolja. Grilla tills den mjuknat och fått fin färg.
  4. Lägg upp på ett fat. Klicka på smöret. Toppa med 50 g hyvlad parmesan och 2 msk rostade pinjenötter. Garnera med basilika.

Lök


Löksoppa

Antal portioner: 8-10

Färdigt på:

Ingredienser:

  • 6 st lökar
  • 25 g margarin
  • 3 liter god buljong
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk timjan
  • 2 st lagerblad
  • ½ tsk vitpeppar
  • några droppar soya

Till gratenering:

  • Ca 10 st rostade brödskivor som tärnas
  • 1-2 dl riven ost

Gör så här:

  1. Skala och skiva löken ganska grovt.
  2. Fräs den mjuk i margarin
  3. Häll på buljong och kryddor
  4. Sätt färg på soppan med lite soya (guldbrun)
  5. Låt koka i 15 min
  6. Ös upp i portionsskålar
  7. Fördela brödtärningar i skålarna
  8. Strö sist på riven ost
  9. Gratinera i 225 – 250 grader till önskad färg.

Vitlök


Vitlökssparris med räkor

  • Ta tunn grön sparris, skär i små bitar
  • Fräs upp den tillsammans med vitlök i tunna skivor i olja
  • Lägg på skalade räkor hastigt på slutet
  • Lägg allt på en röstad brödskiva

Morötter


Morotssoppa

Antal portioner: 5-6

Färdigt på:

Ingredienser:

  • 150 g (2st) gul lök
  • 1-2 tsk curry
  • 750 g riven morot
  • 2 liter grönsaksbuljong
  • 500 g djupfryst broccoli
  • 2dl mjölk
  • 4 msk vetemjöl
  • ev. salt

Gör så här:

  1. Skiva eller hacka löken och stek den i fett tillsammans med curry försiktigt så att den inte blir brun.
  2. Skiva morötterna grovt och låt dem mjukna tillsammans med löken.
  3. Dela broccolin i bitar och tillsätt den och buljongen.
  4. Kokas mjukt.
  5. Red soppan med mjölk och låt soppan koka ytterligare några minuter.